top of page

Les Jornades Tècniques de l’Aigua fan una crida per un ús racional dels recursos naturals per afrontar el canvi climàtic

El Port de Tarragona ha organitzat per primer cop a Catalunya un debat a l’entorn de l'aigua. ‘Les Setmanes de l’Aigua’ han ofert una visió panoràmica dels reptes que el nostre país afronta a l’hora de gestionar l’aigua en un context de canvi climàtic, a través de jornades, debats i activitats culturals.

L’acte central, les Jornades Tècniques sobre “La gestió de l’aigua” al Tinglado 1 del Moll de Costa ha permès reunir experts de diferents camps científics per debatre i proposar solucions als problemes derivats de l’escassetat d’aigua. L’objectiu ha estat abordar amb els actors implicats la complexitat de la gestió de l’aigua des d’una visió transversal: climàtica, ambiental, social i de governança, per avançar cap a una gestió sostenible dels recursos hídrics. Després de dos dies de

debat i reflexió, totes les ponències d’experts de diferents àmbits han arribat a una mateixa conclusió: “cal una gestió més racional dels recursos naturals per tal de frenar el canvi climàtic”.


En la seva participació a les jornades, el president del Port de Tarragona, Saül Garreta, ha explicat que aquestes jornades “són una prova tangible del compromís de l’Autoritat Portuària de Tarragona amb la lluita contra el canvi climàtic i per la descarbonització”. Garreta ha explicat que “l’aigua és un bé escàs i, per tant, cal que avancem en tots els àmbits de l’activitat humana per fer un ús més racional, a través de la regeneració, del consum l’eficient, de la dessalinització, etc.”. I ha afegit que “tenim més recursos que mai, tenim cada cop més tecnologia i cada cop estem més preparats per trobar solucions, i hem de confiar en els tècnics experts”, referint-se a les aportacions que les diferents persones expertes han explicat en les seves xerrades.


Precisament, un dels convidats estrella de les jornades, el meteoròleg de TV3, Francesc Mauri, ha explicat en to provocatiu que “el pitjor que ens pot passar és que plogui i se solucioni la sequera” perquè els humans no reaccionem si no ens donen una bufetada, referint-se a com la sequera ha forçat la cerca de solucions a llarg termini per a l’abastiment d’aigua a Catalunya.



En les jornades també hi ha participat experts en la gestió de boscos; responsables de gestió de l’aigua de l’ACA, del CAT, de l’ATL i d’EMMATSA; tècnics del Ministeri de Transició Ecològica, de METEOCAT i del Port de Tarragona; i directius d’empreses privades com AITASA i Veolia, entre d’altres. Els arguments, les solucions i les bones pràctiques, des de tots els punts de vista, coincideixen en el diagnòstic –“el canvi climàtic és aquí”-, en la urgència per prendre decisions –“som a temps, sí, però no tenim massa temps per pensarnos-ho”- i en la necessitat de més col·laboració i de consens a la societat. En aquest sentit, el president de l’APT ha recollit el guant i ha explicat que “les administracions han de ser facilitadores, han de posar el debat sobre la taula i posar les eines per ajudar que els solucions apareguin, amb una mirada local i també global, posada en la regeneració de l’entorn natural.”


La vessant artística


El programa de ”Les Setmanes de l’Aigua” també ha comptat amb l’exposició de fotoperiodisme “Aigua: un viatge per descobrir com mou el món” sobre diferents temàtiques internacionals relacionades amb aquest líquid essencial per a la vida, en un any, el 2024, en que el lema de les Nacions Unides pel dia mundial de l’aigua és “Aigua per a la pau”. La mostra ha estat produïda pel Port de Tarragona,

en col·laboració amb Anna Surinyach, editora de la revista especialitzada 5W, que ha comissariat l’exposició. La presentació de “Les Setmanes...”, l’exposició, les jornades i els debats sobre els rius de Tarragona amb comptat també amb un espectacle de dansa creat per a l’ocasió per Scènic Dansa. Es tracta d’una producció especial de dansa inspirada en l’aigua a dirigit per Elisabet Esporrín i, a la direcció artística, el reconegut ballarí Luis Ortega.




bottom of page