Àrea Tècnica Farmacèutica Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona
Els raigs del sol produeixen radiacions lumíniques (llum), infraroges (calor) i ultraviolades. Els raigs ultraviolats poden ser de dos tipus: els raigs UVA, que produeixen el bronzejat en estimular la producció de melanina, i els raigs UVB, que causen les cremades de sol.
El sol, si es pren amb precaució, és beneficiós, ja que té acció antidepressiva, ajuda a la producció de vitamina D i és molt útil en malalties com la psoriasi o l’acne. No obstant això, el seu excés és nociu, ja que pot provocar un cop de calor, deshidratació, cremades, envelliment prematur de la pell o, a la llarga, desenvolupar un càncer de pell. Els efectes nocius són més greus en els nens petits (que són molt més sensibles a les radiacions solars).
Abans de l'arribada de l'estiu cal fer un repàs de les mesures preventives:
Protecció solar adequada. No utilitzar les cremes sobrants d'anys anteriors. Trieu un filtre solar amb factor de protecció per les radiacions A i B resistent a l’aigua que sigui adequat segons el vostre fototipus de pell i apliqueu-lo correctament (amb la pell seca, sense oblidar orelles, nas i llavis, renovar l’aplicació cada 2 h, després de banyar-vos o si sueu molt).
Protecció solar abans de sortir de casa (30 minuts abans de l'exposició).
L’aplicació de filtres solars no es pot considerar una manera segura de protegir totalment la pell, ni un mitjà per perllongar l’exposició al sol.
Preneu mesures de prevenció addicionals:
Protegiu-vos amb protecció solar també els dies ennuvolats, ja que les radiacions passen a través dels núvols.
Comenceu a prendre el sol de manera gradual i eviteu l’exposició prolongada i les hores de màxima intensitat, de les 12.00 h a les 16.00 h.
Utilitzeu barrets pel cap d’ala ampla, per protegir també el coll i les orelles, i cobriu el cos amb roba.
Porteu ulleres de sol que filtrin les radiacions ultraviolades A i B, preferiblement amb banda lateral.
Extremar les precaucions amb els nadons i amb els infants:
lactants menors de sis mesos no han d'exposar-se al sol. Cal situar-los sempre l'ombra i utilitzar protecció solar adequada, amb cremes amb factor físic, en la pell no coberta per la roba, ja que l'ombra per si sola no elimina totalment l'exposició als raigs solars
si presenten alguna de les següents característiques:
pell molt blanca (es cremen amb facilitat i gairebé mai es posen morenos), generalment rossos o pèl-rojos.
antecedents familiars de càncer de pell.
història d'exposició freqüent al sol en els primers anys de vida.
lunars "estranys" (nevus) o en gran nombre, o pell pigada.
Fotoprotecció i càncer de pell
L’exposició a les radiacions ultraviolades sense cap tipus de protecció cutània pot produir l’envelliment prematur de la pell i causar lesions que podrien conduir a un càncer de pell, com és el melanoma.
Els efectes sobre l’envelliment de la pell són irreversibles. L’efecte més immediat de l’exposició intensa a les radiacions ultraviolades, tant provinent del sol com dels llums bronzejadors, és l’envelliment prematur de la pell per pèrdua d’elasticitat i ressecament, i l’aparició de taques i arrugues..
El “sol artificial” no és més segur que el sol. Com el sol, les llums per bronzejar emeten radiacions ultraviolades A i B, i tenen els mateixos efectes que el sol de migdia quant a l’envelliment de la pell i el risc de càncer de pell.
La pell té memòria i els seus efectes són acumulatius i progressius. S’ha demostrat que l’acumulació de cremades solars al llarg dels anys és la causa més important de l’aparició de melanoma en l’edat adulta.
Més del 80% dels casos de càncer de pell es podrien prevenir evitant una exposició intensa al sol i les cremades solars, especialment durant la infantesa i l’adolescència.
Estar bronzejat no és un signe de salut. El fet que la pell canviï canviï de color és senyal que s’ha produït un dany a la pell. La vermellor i el bronzejat són unes reaccions de defensa que té la pell davant l’agressió que li produeix l’exposició intensa a les radiacions ultraviolades.
I recordi: Davant qualsevol dubte consulti al seu metge o farmacèutic.
BIBLIOGRAFIA:
DEPARTAMENT DE SALUT. GENERALITAT DE CATALUNYA
Protecció solar. [En línia]. Barcelona <https://canalsalut.gencat.cat/ca/vida-saludable/consells-estacionals/estiu/proteccio-solar/>
Bancs solars. [En línia]. Barcelona <https://canalsalut.gencat.cat/ca/vida-saludable/lleure-seguretat/bancs-solars/>
Codi europeu contra el cáncer. Eviteu l’exposició excesiva al sol. [En línia]. Barcelona <https://canalsalut.gencat.cat/ca/salut-a-z/c/cancer/prevencio/codi-europeu-contra-cancer/#bloc7>
[Consulta: 7 de juny de 2023]
FAROS- HOSPITAL SANT JOAN DE DÉU. Evita riscos: protegeix els teus fills de la radiació solar. [En línia]. Barcelona <https://faros.hsjdbcn.org/ca/articulo/evita-riscos-protegeix-teus-fills-radiacio-solar> [Consulta: 7 de juny de 2023]
Comments