Àrea Tècnica Farmacèutica Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona
L’acne és una malaltia crònica i inflamatòria de la pell que afecta els fol·licles pilosebacis (estructura de la pell des d’on creix el pèl) i es manifesta en forma de grans i punts negres que apareixen principalment a la cara, coll i tòrax (pit, espatlles i esquena).
És una de les malalties de la pell més freqüents. Principalment, afecta adolescents i adults joves i té tendència a millorar després dels 30 anys d’edat.
Tot i que no es tracta d’un trastorn greu, les lesions característiques i l’aparició en determinats casos de cicatrius tenen en l’àmbit emocional i, en moltes ocasions, també a nivell emocional.
Causes
Factors hormonals:
• Un bloqueig dels fol·licles pilosos per acumulació de cèl·lules de la pell.
• Un creixement de les glàndules productores de greix (glàndules sebàcies) durant l’adolescència i un increment de la seva producció.
• L’increment en la producció de greix que comporta un sobrecreixement de bacteris que habitualment viuen a la pell i la inflamació de la pell.
• La ruptura del fol·licle i la formació de grans o punts negres.
Factors externs:
• L’ús de cosmètics de base oliosa pot contribuir al desenvolupament de l’acne i empitjorar les lesions ja existents. Per això, es recomana utilitzar productes cosmètics de base aquosa o els que no afavoreixen l’aparició de greix com els oil-free.
• L’estrès:
Amb relació a la dieta, de moment, no està clar que els aliments rics en greixos, com la xocolata, els embotits o la llet, incrementin el risc d’aparició de l’acne.
TRACTAMENT COSMÈTIC:
Independentment de la gravetat de l’acne, un dels aspectes més importants és tenir cura de la pell i l’ús de productes o preparats de venda lliure a la farmàcia específics per a l’acne. Es pot utilitzar sol o combinat amb altres tractaments. Per fer-ho cal seguir les recomanacions següents:
1. Higiene facial. Renteu-vos la cara un màxim de dos cops al dia amb un netejador facial sense sabó i aigua tèbia. Eviteu un rentat vigorós o l’exfoliació de la pell, ja que poden agreujar l’acne i danyar la superfície de la pell.
2. Hidratació. El seu ús minimitza la sequedat i l’escamat de la pell. Cal utilitzar cremes hidratants no comedogèniques (oil-free) que no afavoreixen l’aparició del greix i eviten el bloqueig dels porus de la pell.
3. Protecció solar. Alguns tractaments de l’acne incrementen la sensibilitat de la pell al sol. Eviteu una exposició excessiva i utilitzeu cremes amb factors de protecció solar elevat.
4. Maquillatge corrector. Si ens feu ús, que aquest sigui no oclusiu, no comedogènic i no acnegènic.
5. No manipuleu els grans i/o lesions. Fer-ho empitjora l’acne i pot comportar la inflamació, la infecció de les lesions i l’aparició de cicatrius.
Tractament de l’acne
Hi ha diferents tractaments disponibles que es recomanen en funció de la gravetat de l’acne i de si s’acompanya d’inflamació. En qualsevol cas, s’ha de tenir en compte que la cura i higiene de la pell és fonamental.
TRACTAMENT FARMACOLÒGIC:
• Tòpic: s’apliquen directament sobre la pell afectada (gels, cremigels, cremes, etc.). Podem trobar tant medicaments amb recepta mèdica (cremes antibiòtiques, retinoides, etc.) com medicaments que poden ser indicats pel farmacèutic (àcid azelaic i peròxid de benzoïl).
• Sistèmic: medicaments que s’administren per via oral i que necessiten recepta mèdica. Solen ser antibiòtics, retinoides i antiandrògens.
PROCEDIMENTS MÈDICS:
• Teràpies físiques amb llum: làser, llum polsada, etc.
• Teràpies químiques: peelings químics.
El farmacèutic comunitari, per la seva accessibilitat i proximitat a la població, té un paper fonamental a ajudar els ciutadans amb acne i reforçar-ne l’educació sanitària. A més, si és necessari, la seva actuació professional inclourà la derivació del pacient a la consulta mèdica.
Independentment del tractament utilitzat, cal un mínim de 4 setmanes per notar una millora de l’acne. Habitualment s’observen resultats després de 6 setmanes de tractament, però es poden necessitar més de 4 mesos per a una resposta òptima i una pell sense grans.
Recomanacions del teu farmacèutic
• Realitzar una higiene diària, matí i nit.
• Assecar a tocs i sense fricció.
• No manipular les lesions.
• Rentar els cabells amb regularitat i evitar-ne el contacte amb el rostre.
• Utilitzar cosmètics específics per a pells amb acne de textura lleugera i no comedogènics.
•Aplicar els productes amb les mans netes i seques.
• Realitzar afaitat preferentment manual.
• Dieta equilibrada, rica en fruites i verdures (antioxidants) i baixa en greixos.
• Evitar situacions d’estrès i ansietat, ja que pot agreujar l’acne.
I recordi: davant de qualsevol dubte consulti al seu metge o farmacèutic
BIBLIOGRAFIA
DEPARTAMENT DE SALUT. GENERALITAT DE CATALUNYA .Com em puc deslliurar de l’acne? [En línia]. Barcelona. <https://medicaments.gencat.cat/ca/ciutadania/tractaments/acne>[Consulta: 9 de febrer de 2023].
CONSEJO GENERAL DE COLEGIOS DE FARMACÉUTICOS DE ESPAÑA. Abordatge de l’acne des de la farmàcia comunitària. [En línia]. Madrid. <https://www.farmaceuticos.com/farmaceuticos/farmacia/campanas/abordaje-del-acne-desde-la-farmacia-comunitaria> [Consulta: 9 de febrer de 2023].
Comentarios