top of page

Els Miradors de Salou

La Ruta dels Miradors de Salou és una proposta de turisme de natura que el Patronat Municipal de Turisme ha desenvolupat perquè residents i visitants puguin conèixer el litoral del municipi, a través de diversos punts d'observació, distribuïts pel Camí de Costa Salou, amb vista al mar i envoltats del típic paisatge mediterrani.

Salou compta amb una quarantena de miradors, des d'on es pot gaudir d'unes vistes del paisatge litoral de gran bellesa i singularitat. Alguns d'aquests miradors o punts d'observació estan integrats dins de les vint-i-cinc platges, cales i caletes del municipi. I, d'altres, en els vuit parcs que es poden localitzar al llarg del Camí de Costa Salou, un sender de nou quilòmetres que recorre la costa i que té el seu inici al Barranquet de Sant Pere, al límit de terme, a ponent, amb Cambrils; i arriba fins al Racó de Salou, al final del límit de terme, a llevant.

El Camí de Costa Salou és un espectacular projecte, exemple de sostenibilitat, construït en diverses fases, al cor de la Costa Daurada; a més d'un paradís pels amants de la vida saludable i esports com el trekking o el running.


El nom de camí de ronda (a Salou, és el Camí de Costa Salou) es va popularitzar durant el segle XIX i XX, sobretot perquè era el camí que feien servir els carrabiners -soldats destinats, antigament, a l'Estat espanyol, a la vigilància de les costes i a la persecució del contraban- i la Guàrdia Civil per fer "la ronda" i controlar les activitats il·legals.


Actualment, els camins de ronda s'han convertit en un recurs turístic molt atractiu per a visitants i turistes, ja que permeten la contemplació del paisatge litoral i el coneixement de la vegetació i fauna autòctones. El descobriment de les formes de la costa en contacte amb el mar, amb les dunes i platges fossilitzades; les passejades tranquil·les, sentint les onades picar les

roques; els penya-segats i els passos elevats, contribueixen a fer dels camins de ronda una oferta de senders única per al públic interessat i sensible amb la qualitat de l'entorn i la preservació del paisatge.


En el seu punt més alt, el Camí de Costa Salou s'eleva fins a setanta-set metres sobre el nivell del mar, oferint unes vistes magnífiques.


1. El primer que trobem és el mirador de La Bocana, que es troba integrat dins del Port Nàutic i ve a ser com una finestra que s'obre a la platja de Ponent.


2. A continuació, trobem el mirador de l'Antic Moll, on hi ha el monument al Pescador. Des d'aquesta zona es pot observar una espectacular vista de la platja de Llevant i, al fons, el que fou l'escenari de sortida per a l'estol o conjunt de naus del Rei Jaume I.


3. El mirador dels Pilons és el següent. Aquest punt, coronat per una espectacular escultura d'Antoni Rosselló Til, coneguda com "La Vela", permet admirar fantàstiques postes de sol, en el marc d'una façana marítima en tota la seva plenitud.

4. Gràcies al mirador de la Torre Nova, podem gaudir d'unes vistes úniques de més de 180 graus de la platja de Llevant i de Capellans.


5. El cinquè de la llista és el mirador de Capellans, des d'on contemplar un dels racons més espectaculars de la capital de la Costa Daurada, des de la punta del Po-Roig fins al Llatzaret.


6. El mirador del Po-Roig es troba a la meitat del recorregut del Camí de Ronda. Des d'aquest indret es poden observar panoràmiques extraordinàries. Al damunt d'aquest mirador es conserven dos nius de metralladores de la Guerra Civil Espanyola.


7. Arribem al mirador de la platja Llarga, on hi ha un bosc mediterrani, platja i mar, tot en un mateix indret. Aquesta platja disposa de dos nous punts d'observació, un dels quals és amb voladís, que permet admirar el paisatge des d'una alçada de 30 metres sobre el mar.


8. Arribem al mirador de la Duna i les Roques Punxoses, on hi trobem una gran mostra de la riquesa geològica de la costa de Salou.


9. El següent, al cor del Cap Salou, és el mirador de la Punta Prima, amb fantàstiques vistes a la cala de la Penya Tallada i un entorn natural únic. La Penya Tallada és una formació rocosa que s'endinsa cap al mar i que l'erosió natural, en actuar als estrats més dèbils de la roca, l'ha convertit en una mena de mur que delimita la petita cala que duu el mateix nom, d'uns 100 metres de llargada.


10. Continuant pel Camí de Costa Salou, es troba el mirador de la Punta del Rescat, situat entre la cala Vinya i la cala Font. La cala Vinya era, a l'antiguitat, bressol del conreu de vinyes que arribaven fins a l'interior. I la cala Font es diu així perquè hi brolla una font natural que al segle XVI ja proveïa els pirates d'origen turc que desembarcaven a Salou i que saquejaven el petit nucli de població de Barenys i en raptaven les donzelles, les quals eren alliberades gràcies al pagament del rescat i la intermediació de monjos trinitaris.

11. A mig camí entre la cala Vinya i la cala Crancs, hi ha el mirador de la Punta del Cavall o Punta Grossa, que permet romandre en contacte amb la natura de forma plena, tot admirant unes postes de sol d'una bellesa aclaparadora.


12. El següent és el mirador de la Cala Crancs, un punt a la meitat de la ruta, que dona pas a una petita platja d'aigües cristal·lines, al recer d'un penya-segat.


13. De camí al Far de Salou, i accedint pel carrer de la Cala Crancs, s'arriba al mirador de la cala Morisca, inaugurat l'any 2018, i que ha significat la recuperació d'un punt històric de la ciutat de manera sostenible. En aquesta zona s'hi alçava, antigament, el xalet de l'advocat i jurista de Reus Antoni Pedrol Rius.


14. La següent parada és al mirador de les Ànimes, ideal per gaudir de l'entorn natural o practicar esports com el ioga. El nom ve donat per la forma de les roques, que semblen petites bombolles.


15. El mirador de la Falconera dona l'oportunitat de dirigir la vista cap dins el mar. Un estret camí condueix fins al Far de Salou i fins al curiós mirador del Far, en què s'hi pot trobar una rosa dels vents i observar el pas de les aus migratòries.


16. El següent és el mirador de Mar i Pins, des del qual es divisa la cala del Reguerot i la platja de l'Enlliscalls; el mirador de les Trinxeres, que ens atorga una visió estratègica, des de 74 metres sobre el nivell del mar; i el mirador de la Tossa Alta.


17. Des del mirador del Pla de l'Estepa es pot veure com la flor d'estepa blanca i estepa negra creixen amb frondositat. I des del mirador de Kal·lípolis, els antics ibers divisaven la mar Mediterrània.


18. Finalment, trobem el mirador de la Pedrera; i el mirador de la Rocabona, punts d'observació privilegiada de les inscripcions espontànies fetes amb les llambordes apilades a l'esplanada de La Pedrera.

És important remarcar que l'Ajuntament de Salou treballa, des de fa temps, en un ambiciós projecte de sostenibilitat del litoral per recuperar i preservar el patrimoni natural, històric i paisatgístic del municipi.!nforma´t
  • www.visitsalou.cat


Comments


bottom of page