top of page

Migranya

Àrea Tècnica Farmacèutica Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona

La migranya és un tipus de mal de cap molt freqüent, que sol ser intens, pulsatiu (com un batec) i afectar a mig cap, dura des d’hores fins a diversos dies, i es repeteix amb una freqüència variable durant anys. Pot anar acompanyat de nàusees, vòmits i intolerància a la llum i al soroll.

Es distingeixen dues varietats de migranya: amb aura i sense aura. L’aura és un conjunt de símptomes neurològics, generalment visuals (llums rutilants o visió borrosa), que solen precedir el mal de cap i duren entre quinze i trenta minuts.

CAUSES

No és causada per cap malaltia sinó pels canvis a nivell d’una substància química anomenada serotonina que produeix canvis reversibles en els vasos sanguinis dintre del cap.

És més freqüent en dones i en algunes famílies.

Alguns factors desencadenants a causar la migranya poden ser: factors hormonals, estrès, alteració del ritme de la son, alguns aliments o begudes (sobretot les que contenen tiramina, nitrats de sodi o fenilalanina), la menstruació, l’esforç físic, el tabac, begudes alcohòliques (sobretot el vi negre), cafeïna i altres.


SÍMPTOMES

• Dolor bategant i intens o dolor sord en un costat del cap o en tots dos.

• Dolor que empitjora amb l’activitat física.

• Inapetència, nàusea o vòmit.

• Canvis en la visió, que pot ser fins i tot borrosa o tenir punts cecs.

• Molèstia causada per la llum, el soroll o les olors.

• Cansament i confusió.

• Tenir el nas espès.

• Sentir fred o suar.

• Coll tens o sensible al tacte.

• Mareig lleu.

• Sensibilitat al tacte en el cuir cabellut.


DIAGNÒSTIC

És suficient amb el relat dels símptomes i un examen físic.

En alguns casos, si existeixen dubtes, es poden demanar algunes proves, que són normals en la migranya.


TRACTAMENT

La migranya no es cura (encara que pot millorar o desaparèixer amb la menopausa).

Un tractament adequat pot alleugerir-ne el dolor i prevenir-ne l’aparició.

• Tractament no farmacològic: que les persones afectades intentin identificar i evitar els desencadenants específics de la seva migranya. La fisioteràpia pot resultar útil en alguns casos. Va bé el repòs en silenci i la foscor, amb fred al cap.

• Tractament farmacològic:

- medicaments per alleugerir el dolor, com ara els antiinflamatoris, paracetamol, ergotamina i els seus derivats, i els fàrmacs denominats genèricament triptans.

- medicaments preventius que intenten evitar-ne l’aparició, com ara alguns antidepressius (amitriptilina), antihipertensius (beta bloquejants), antagonistes del calci (flunarizina), antiagregants (aspirina) i antiepilèptics (àcid valproic, topiramat).


L’elecció del tractament simptomàtic o preventiu l’ha de fer i controlar un metge o una metgessa.


És molt important evitar l’automedicació per prevenir l’aparició de cefalea crònica diària, que es desencadena per abús de medicació analgèsica. Els medicaments que no requereixen recepta i els que són receptats que s’usen amb freqüència o en dosis grans poden causar altres problemes.


PREVENCIÓ

Una manera de prevenir la migranya és intentar evitar els desencadenants.

Escriure un diari pot ajudar a identificar-los.

Dormir bastant i beure força líquids també ajuden a prevenir-la.

Qualsevol tècnica de relaxació que disminueixi la tensió quotidiana funciona per evitar migranyes, com també fer activitat física amb regularitat.

L’exercici aeròbic pot ajudar a disminuir la tensió i a mantenir un pes adequat, ja que l’obesitat contribueix a les migranyes.


I recordi: davant de qualsevol dubte consulti al seu metge o farmacèutic

BIBLIOGRAFIA

DEPARTAMENT DE SALUT. GENERALITAT DE CATALUNYA. Migranya. [En línia]. Barcelona.<https://canalsalut.gencat.cat/ca/salut-a-z/m/migranya/> [Consulta: 3 de setembre de 2021].

SOCIETAT CATALANA DE MEDICINA FAMILIAR I COMUNITÀRIA.La Migranya. Fulls d’Informació per a pacients 2020. <http://projectes.camfic.cat/CAMFiC/Seccions/Publicacions/Docs/Fulls_Pacients/28_CAT.pdf> [Consulta: 3 de setembre de 2021].

Comments


bottom of page