top of page

Protecció solar

Àrea Tècnica Farmacèutica Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona

Els raigs del sol produeixen radiacions lumíniques (llum), infraroges (calor) i ultraviolades. Els raigs ultraviolats poden ser de dos tipus: els raigs UVA, que produeixen el bronzejat en estimular la producció de melanina, i els raigs UVB, que causen les cremades de sol.

El sol, si es pren amb precaució, és beneficiós, ja que té acció antidepressiva, ajuda a la producció de vitamina D i és molt útil en malalties com la psoriasi o l’acne. No obstant això, el seu excés és nociu, ja que pot provocar un cop de calor, deshidratació, cremades, envelliment prematur de la pell o, a la llarga, desenvolupar un càncer de pell. Els efectes nocius són més greus en els nens petits (que són molt més sensibles a les radiacions solars).


Abans de l'arribada de l'estiu cal fer un repàs de les mesures preventives:

  • Protecció solar adequada. No utilitzar les cremes sobrants d'anys anteriors. Trieu un filtre solar amb factor de protecció per les radiacions A i B resistent a l’aigua que sigui adequat segons el vostre fototipus de pell i apliqueu-lo correctament (amb la pell seca, sense oblidar orelles, nas i llavis, renovar l’aplicació cada 2 h, després de banyar-vos o si sueu molt).

  • Protecció solar abans de sortir de casa (30 minuts abans de l'exposició).

  • L’aplicació de filtres solars no es pot considerar una manera segura de protegir totalment la pell, ni un mitjà per perllongar l’exposició al sol.


Preneu mesures de prevenció addicionals:

  • Protegiu-vos amb protecció solar també els dies ennuvolats, ja que les radiacions passen a través dels núvols.

  • Comenceu a prendre el sol de manera gradual i eviteu l’exposició prolongada i les hores de màxima intensitat, de les 12.00 h a les 16.00 h.

  • Utilitzeu barrets pel cap d’ala ampla, per protegir també el coll i les orelles, i cobriu el cos amb roba.

  • Porteu ulleres de sol que filtrin les radiacions ultraviolades A i B, preferiblement amb banda lateral.

  • Extremar les precaucions amb els nadons i amb els infants:

    • lactants menors de sis mesos no han d'exposar-se al sol. Cal situar-los sempre l'ombra i utilitzar protecció solar adequada, amb cremes amb factor físic, en la pell no coberta per la roba, ja que l'ombra per si sola no elimina totalment l'exposició als raigs solars

    • si presenten alguna de les següents característiques:

  • pell molt blanca (es cremen amb facilitat i gairebé mai es posen morenos), generalment rossos o pèl-rojos.

  • antecedents familiars de càncer de pell.

  • història d'exposició freqüent al sol en els primers anys de vida.

  • lunars "estranys" (nevus) o en gran nombre, o pell pigada.

Fotoprotecció i càncer de pell

L’exposició a les radiacions ultraviolades sense cap tipus de protecció cutània pot produir l’envelliment prematur de la pell i causar lesions que podrien conduir a un càncer de pell, com és el melanoma.

  • Els efectes sobre l’envelliment de la pell són irreversibles. L’efecte més immediat de l’exposició intensa a les radiacions ultraviolades, tant provinent del sol com dels llums bronzejadors, és l’envelliment prematur de la pell per pèrdua d’elasticitat i ressecament, i l’aparició de taques i arrugues..

  • El “sol artificial” no és més segur que el sol. Com el sol, les llums per bronzejar emeten radiacions ultraviolades A i B, i tenen els mateixos efectes que el sol de migdia quant a l’envelliment de la pell i el risc de càncer de pell.

  • La pell té memòria i els seus efectes són acumulatius i progressius. S’ha demostrat que l’acumulació de cremades solars al llarg dels anys és la causa més important de l’aparició de melanoma en l’edat adulta.

  • Més del 80% dels casos de càncer de pell es podrien prevenir evitant una exposició intensa al sol i les cremades solars, especialment durant la infantesa i l’adolescència.

  • Estar bronzejat no és un signe de salut. El fet que la pell canviï canviï de color és senyal que s’ha produït un dany a la pell. La vermellor i el bronzejat són unes reaccions de defensa que té la pell davant l’agressió que li produeix l’exposició intensa a les radiacions ultraviolades.


I recordi: Davant qualsevol dubte consulti al seu metge o farmacèutic.



BIBLIOGRAFIA:

DEPARTAMENT DE SALUT. GENERALITAT DE CATALUNYA

Codi europeu contra el cáncer. Eviteu l’exposició excesiva al sol. [En línia]. Barcelona <https://canalsalut.gencat.cat/ca/salut-a-z/c/cancer/prevencio/codi-europeu-contra-cancer/#bloc7>

[Consulta: 7 de juny de 2023]

FAROS- HOSPITAL SANT JOAN DE DÉU. Evita riscos: protegeix els teus fills de la radiació solar. [En línia]. Barcelona <https://faros.hsjdbcn.org/ca/articulo/evita-riscos-protegeix-teus-fills-radiacio-solar> [Consulta: 7 de juny de 2023]


bottom of page