top of page

Rutes enriquidores per a gent gran al Camp de Tarragona

Josep Gironès és escriptor i amant de les caminades per la muntanya. Ens recorda la importància de mantenir-nos actius, connectats amb ka natura i com el senderisme pot ser una via per a un estil de vida saludable i ple, per a la gent gran.

Has escrit 4 guies de senderisme destinades a persones grans i actives, què et va inspirar a començar?

He organitzat rutes per gent gran durant anys. Apropar-me a l’edat de la jubilació, em va inspirar a mantenir el cervell actiu, les cames àgils i gaudir la bellesa de la natura.


He publicat vint-i-quatre llibres i estic treballant en el vint-i-cinquè, vull diversificar les meves activitats i no centrar-me només en això, per aquest motiu hem finalitzat en aquest àmbit i no tenim previst fer més Guies de senderisme.


L’aspecte més gratificant de la teva feina?

El contacte personal amb els participants i l’aprenentatge compartit, sobretot a l’hora d’identificar el paisatge i comprendre el seu significat. El que és més gratificant es que a les guies expliques algunes coses que no trobaràs enlloc i això és fruit del contacte personal amb la gent: aquell pagès que trobes o la persona que t’explica com era la seva àvia, i mires si el que t’expliquen concorda amb la realitat que surt als llibres. Aquí també fem aportacions que enriqueixen molt les rutes que fan la gent.


Com selecciones els destins per les rutes?

Selecciono destins amb bellesa i interès històric, considerant l’accessibilitat i les preferències dels participants. Cada ruta té històries i curiositats que les fan úniques.


Com garanteixes confort i satisfacció dels participants en les rutes?

M’asseguro de reunir aquells al·licients que els facin arribar cansats a casa però amb un sentiment d’aprenentatge important. També incloc parades per descansar i gaudir del paisatge.


Com treballes l’àmbit local?

Col·laboro en la creació d’un catàleg de camins al Catllar, basat en el coneixement de les antigues rutes ramaderes. Recuperar-les t’ajuda a conèixer llocs i històries locals, enriquint les rutes amb autenticitat i coneixement.


Com reculls el feedback per millorar les futures rutes?

Normalment ho faig en primera persona: Observo l’interès dels participants durant les rutes i ajusto els relats per destacar els punts que els agraden més. Les seves reaccions i els comentaris quan compren les guies em guien per millorar els itineraris. També demano comentaris als participants i utilitzo la informació per avaluar i ajustar les rutes per a futures experiències millorades.


Tens alguna experiència sobre els reptes en organitzar les rutes?

El repte i l’èxit alhora per a mi, és haver organitzat satisfactòriament més de 60 rutes per a gent gran sense accidents ni incidents, amb la continuïtat en el temps, que és de sis anys.


Una destinació popular de les rutes realitzades?

La ruta de Cardó, amb les ermites posteriorment convertides en un balneari, que ara estan en decadència, ha estat molt popular. És una de les excursions més boniques que hem ofert.


Tindries algun consell per a organitzadors futurs de rutes?

Sí, el consell seria: Planifica les rutes i assegura’t que són segures, evita rutes de GPS sense verificar-les prèviament i escolta les necessitats dels participants. Selecciona rutes accessibles, equilibra l’experiència i el confort, i utilitza la retroalimentació per a una planificació exitosa.


Quina de les rutes proposades per al Camp de Tarragona és la teva preferida i per què?

La meva preferida és la ruta del Monestir d’Escornalbou, ja que transita per diversos llocs interessants. Hi va haver un atemptat durant la postguerra i van haver de reconstruir un pont, cosa que la fa especial. És una experiència única i fascinant pels participants.



Josep Gironès

Escriptor







bottom of page